Festival Vocallis over de vrouw


Festival Vocallis stond dit jaar in het teken van de vrouw, met o.a. mooie concerten van vrouwelijke componisten. Ook de Kopsalon voor Hoofdzaken was er weer bij. Tijdens een mini-tournee langs Beek, Vaals, Simpelveld en Geulle is door de bezoekers van de salon met veel aandacht en plezier geluisterd naar de verhalen van vier sterke vrouwen: Denise, Tini, Sandra en Mieke uit Eikenderveld.

Hun verhalen maakten veel los. Bij sommige luisteraars leidde het tot uitgebreide bespiegelingen en anderen hadden genoeg aan één woord. Zoals de oude dame die samen met haar verzorgster luisterde: “Prachtig”, zei ze na afloop met breekbare stem en daar hield ze het bij.

Podcasten in de klas

Er is een nieuwe loot aan de stam van Audiobureau Oorgetuige: podcastlessen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.
Het is het resultaat van samenwerkingsverband Tuupisch Cultuur dat het afgelopen half jaar vernieuwende cultuureducatie voor de regio Parkstad heeft ontwikkeld. Podcasten in de klas is er daar een van.

Podcasts – audio uitzendingen via het internet – zijn niet meer weg te denken. Jongeren luisteren tegenwoordig vaker online dan via de conventionele radio naar de programma’s die ze interessant vinden. Logisch, want over ieder denkbaar onderwerp is er een podcast te vinden en ze zijn altijd beschikbaar. En jongeren zijn niet alleen de luisteraars van podcasts, ze maken ze ook zelf. Het is immers eenvoudig, ze zijn makkelijk deelbaar en bieden alle ruimte voor creativiteit. Die creativiteit is nu ook inzetbaar in de klas.

In het voortgezet onderwijs leren jonge mensen de vaardigheden waar de maatschappij om vraagt. Dat zijn naast toetsbare kennis ook sociale vaardigheden, zoals samenwerken, communiceren en naar elkaar luisteren. Allemaal competenties die bij het maken van een podcast aan bod komen en haast spelenderwijs worden getraind.

Vakoverstijgend
Daarbij is de veelzijdigheid van dit eigentijdse leermiddel onbegrensd, zowel in vorm als inhoud. En het is vakoverstijgend. De inzet in het taalonderwijs ligt voor de hand: podcasten draait immers om het gesproken woord en biedt het ontwikkelen van spreekvaardigheid volop kansen.
Een docent geschiedenis of burgerschap daarentegen kan leerlingen met hun gsm als opnameapparatuur op pad sturen om de historische verhalen of maatschappelijke ontwikkelingen van de eigen leefomgeving vast te leggen. Het resultaat is weer eens wat anders dan een Power Point.

Leerlingen
De invulling van een podcast – van interview tot dagboek en kort verhaal tot gedicht – biedt leerlingen veel creatieve autonomie. Er is daarbij ook volop ruimte voor hun eigen wereld, voor wat hen bezighoudt en interesseert. Het draait bij podcasting in het VO dan ook niet alleen om luisteren, maar ook om gehoord worden.

Podcasting is geen hype, maar een eigentijdse communicatievorm. Technisch is er niet veel nodig en het kan op alle onderwijsniveaus worden toegepast. Het cursusprogramma komt tot stand in overleg met de school en de vakdocent. Maatwerk is het sleutelwoord.

Meer weten? Bel of mail: 06 22 26 98 79 / info@oorgetuige.eu

 

 

 

Persbericht: VAN GELUK SPREKEN, de feelgood audiowandeling door en met Eikenderveld

 

PERSBERICHT – De Kopsalon / Els Huver   

Heerlen, 16 augustus 2019

Eikenderveld laat tijdens Cultura Nova van zich horen. Letterlijk, want de kleinste wijk van Heerlen vormt het decor van ‘VAN GELUK SPREKEN, de feelgood audiowandeling’. Het is een audiotour waar je blij van wordt. Deelnemers horen, met koptelefoon op lopend door Eikenderveld, persoonlijke verhalen van inwoners. Ze gaan over geluk: gunstig toeval, veerkracht, mogen zijn wie je bent…

De feelgood audiowandeling vormt het hoogtepunt van het community-art project VAN GELUK SPREKEN. De eerste verhalen waren vorig jaar op het festivalterrein te beluisteren in de audio-installatie De Kopsalon voor Hoofdzaken. Het publiek reageerde uitgesproken positief: zie de citaten uit het gastenboek onderaan. Daarop volgde een doorstart van het project in de vorm van een verhalen-estafette. Die leverde vele bijzondere en persoonlijke inkijkjes op in het leven achter de voordeuren, en daarmee bieden de vertellers de luisteraar een unieke blik op Eikenderveld.

Happy end

Alhoewel de verhalen allemaal een happy end kennen, zijn ze niet altijd lichtvoetig. Aan ‘van geluk spreken’ gaat immers vaak een periode van stress, onzekerheid of ongemak vooraf. De vertellers in de audiowandeling delen hun ervaringen met geluk – en de keerzijde – open en eerlijk, wat de tour voor de deelnemer tot een ervaring maakt die zowel ontroert, verrast als amuseert.

Ten opzichte van vorig jaar wordt de luisterervaring verdriedubbeld, want deelnemers krijgen niet alleen veel meer verhalen, ze beluisteren ze op de plek waar de verhalen vandaan komen en ontmoeten inwoners van de wijk. Want de realisatie van deze audiowandeling was niet mogelijk zonder de enthousiaste betrokkenheid van een groot aantal vrijwiligers uit Eikenderveld.

Aan het einde van de wandeling is er gelegenheid tot napraten met koffie/thee en iets lekkers dat in de wijk zelf wordt gebakken.

Els Huver

Drijvende kracht achter VAN GELUK SPREKEN is radiodocumentairemaker Els Huver van Stichting De Kopsalon. Stichting De Kopsalon belicht maatschappelijke thema’s door middel van culturele projecten: zij wil ruimte creëren voor een open blik op de thema’s van deze tijd. Met dat doel verschuift de stichting perspectieven en verkleint afstanden tussen denkbeelden en mensen. Verhalende audio is daarbij het middel.

Els Huver is tevens eigenaar van Audiobureau Oorgetuige. Haar radio-ervaring – bij o.a. de VARA, IKON en VPRO – zet zij in om gesproken woord op een vernieuwende manier bij publiek te brengen.

VAN GELUK SPREKEN is een co-productie van Stichting De Kopsalon en Cultura Nova met steun van het Kansfonds, Stichting FSI, Gemeente Heerlen, de Bewonersraad Eikenderveld, VSBfonds, Fundatie Luden van Stoutenburg en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Start en eindpunt: Hertogstraat 18 Heerlen

Duur: circa 80 minuten

Vertrektijden: zie site Cultura Nova

Prijs: € 7,50

Niet geschikt voor kinderen

Enkele citaten uit het gastenboek van De Kopsalon op Cultura Nova in 2018:

“Prachtige, ontroerende verhalen van ‘gewone’ mensen. Ik voelde hen dichtbij mij.”

“Heel bijzonder om geluksverhalen van bewoners van Eikenderveld te horen. Een wijk waar ik al 20 jaar met veel plezier woon en vreemd genoeg geen van de geluksvertellers ken. Leuk!”

“Wat een fijn initiatief. Waar je ook woont, overal zijn lieve ontmoeten mogelijk.”

“Vriendschap, liefde, buren, humor en meer…van alle tijden en voor iedereen.” 

________________________________________________________________________

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Els Huver, info@stichtingdekopsalon.nl of

06 – 22 26 98 79 – www.vangelukspreken.nl

Heerlen, 16 augustus 2019 – De Kopsalon / Els Huver

 

 

Kaartverkoop ‘VAN GELUK SPREKEN de audiowandeling’ is gestart

Met nog ruim een maand te gaan en dan is de premiere van VAN GELUK SPREKEN, de feelgood audiowandeling in Eikenderveld. Er zijn nog honderd en een dingen te doen, maar de kaartverkoop is al gestart. En Cultura Nova heeft de prijs bewust laag gehouden, zodat de wandeling voor iedereen betaalbaar is: € 7,50! En dan krijg je behalve twintig prachtige verhalen in een bijzondere setting aan het einde van de toch ook nog eens koffie met iets erbij! De inwoners van Eikenderveld gaan zelf voor hun gasten bakken.

Wil je erbij zijn, reserveer dan kaartjes via Cultura Nova.

22 + 23 juni – Geluksweekend Heerlen

 

De Kopsalon for One – ons vintage mini-audio-theater – is op zaterdag 22 juni te bezoeken tijdens het Geluksweekend in Heerlen. Neem plaats op de kappersstoel en luister onder de droogkap naar (ultrakorte) audioverhalen die je gedachten een draai geven. Het zijn gloednieuwe verhalen uit de Heerlense wijk Eikenderveld. Ze zijn onderdeel van het project VAN GELUK SPREKEN maar alleen in dit weekend te beluisteren, dus mis die kans niet.

De Kopsalon for One staat bij goed weer buiten op het Wilhelminaplein en bij slecht weer binnen in het Tulip Inn Hotel.

Van 11.00 tot 17.00 uur

Ruim dertig interviews!

Ruim dertig mensen uit Eikenderveld hebben in de afgelopen maanden hun verhaal gedaan voor de microfoon van VAN GELUK SPREKEN. Wat een aantal! En het waren stuk voor stuk bijzondere, open, krachtige, soms grappige, soms ontroerende verhalen. Over recente momenten van geluk, over herinneringen die verder weg lagen en over dromen. Soms was het even graven, maar we vonden het altijd: een verhaal dat het vertellen waard is.

Met nog een paar laatste interviews te gaan, blikken we vast vooruit naar de volgende stap in het project. Nu is het namelijk zaak dat we de verhalen bij een publiek brengen. Daarvoor worden verschillende wegen bewandeld.  Ook letterlijk, want er komt een audiowandeling door Eikenderveld als onderdeel van festival Cultura Nova. Daarnaast verschijnen er komende zomer een aantal columns.  Wordt vervolgd!

Verhalenestafette in Eikenderveld

In de Heerlense wijk Eikenderveld is een verhalenestafette aan de gang. Het is een onderdeel van de verhalenzoektocht VAN GELUK SPREKEN. Hierin vertellen inwoners van Eikenderveld persoonlijke verhalen rondom het thema ‘geluk’ en geven daarmee een nieuw geluid aan hun wijk.

VAN GELUK SPREKEN startte in het voorjaar van 2018 op initiatief van Stichting De Kopsalon en Cultura Nova. De aanleiding vormden gesprekken met inwoners die een gevoel van frustratie deelden over het stempel dat de wijk draagt; mensen wonen er met plezier, maar de buitenwereld ziet alleen maar de problemen, zoals armoede. Inwoners zouden dit eenzijdige beeld graag anders willen zien.Stichting De Kopsalon probeert dit beeld bij te stellen.

Met verhalenzoektocht VAN GELUK SPREKEN gaat zij op zoek naar een andere kijk op de wijk. Hiervoor interviewt Els Huver de inwoners. Niet over wat fout gaat in hun leven, maar over geluk! Het leidt tot mooie gesprekken over trots, veerkracht en gunstig toeval. De eerste zes verhalen waren afgelopen zomer te horen op het Heerlense theaterfestival Cultura Nova in De Kopsalon voor Hoofdzaken. De reacties waren enthousiast en betrokken. Iemand schreef in het gastenboek: ‘Mooie verhalen en mooie mensen dat Eikenderveld.’

Momenteel wordt VAN GELUK SPREKEN uitgevoerd als verhalenestafette met de microfoon als stokje: wijkbewoners introduceren de radiomaakster na afloop van een opname bij een buur, vriend of kennis in Eikenderveld. Het doel is zoveel mogelijk verhalen te verzamelen om ze vervolgens op een creatieve manier te kunnen delen binnen de wijk en daarbuiten. Er worden verschillende vormen onderzocht, variërend van een radiodocumentaire en column tot een audiotour tijdens Cultura Nova 2019

Meedoen aan VAN GELUK SPREKEN? Wacht dan niet tot de route van de verhalenestafette jou bereikt, maar neem contact op via www.vangelukspreken.nl

De Kopsalon for One op festival Vocallis

De Kopsalon doet eind oktober en begin november vijf Zuid-Limburgse gemeenten aan in het kader van Festival Vocallis: Eijsden-Margraten, Beek, Vaals, Valkenburg en Maastricht. Het festival viert de menselijke stem door een podium te bieden aan zang en gesproken woord. Het thema is dit jaar – 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog: Oorlog, Vrede, Vrijheid.

De verhalen in De Kopsalon worden verteld door mensen die over dit thema kunnen meepraten: allen zijn op zeker moment hun geboorteland ontvlucht. Desondanks zijn hun verhalen positief; ze gaan over liefde, solidariteit, hoop en het nastreven van geluk. Daardoor zijn ze geen confrontatie met een vluchteling, maar een ontmoeting met een mens.

Speciaal voor festival Vocallis is er een Kopsalon for One gebouwd: een intiem mini-audio-theater waar op een kappersstoel onder de droogkap kan worden geluisterd naar verhalen die een draai aan je gedachten geven. Want naar deze salon ga je niet voor je haar maar voor je hoofd. De bezoeker luistert er naar vier ultrakorte, waargebeurde verhalen en stapt zonder te betalen met een fris hoofd de Kopsalon weer uit.

 

24 okt. gemeentehuis Margraten – 10.00 – 13.00 uur
30 okt. gemeentehuis Vaals – 10.00 – 13.00 uur
6 nov. zorgcentrum Fransiscus Beek – 13.00 – 16.30 uur
7 nov. gemeentehuis Valkenburg – 13.30 – 17.00 uur
9 nov. Centre Céramique Maastricht – 13.00 – 16.30 uur

De Kopsalon for One

Niets leuker dan met De Kopsalon op pad gaan en bezoekers laten luisteren naar verhalen die een draai aan hun gedachten geven. En we merken dat het werkt: door in het decor van een kapperszaakje voor de spiegel te gaan zitten luisteren, stellen mensen zich open voor het verhaal van de ander. In de gastenboeken komen steevast woorden als mooi, ontroerend en verrassend terug.

Om meer mensen te kunnen bereiken is er nu een Kopsalon for One. Een mini-audio-theater dat dezelfde sfeer en kwaliteit heeft als het grote decor en de mobiele Kopsalon, maar dan met ruimte voor één luisteraar. De Kopsalon for One is handzaam, neemt weinig ruimte in beslag, is snel op te bouwen en … past volledig in een auto! Blij mee!

Eikenderveld was op Cultura Nova! 

Eikenderveld was van 24 augustus t/m 2 september vertegenwoordigd op theaterfestival Cultura Nova, en dat is niet onopgemerkt gebleven! Waarnemend burgemeester Roemer sprak bij de opening warme woorden over het project VAN GELUK SPREKEN: de verhalenzoektocht waarvan de eerste zes verhalen op het festival te beluisteren waren.

En vanaf dat moment was er gedurende krap 10 dagen een welhaast constante stroom bezoekers. Bijna 800 mensen hebben in De Kopsalon voor Hoofdzaken en/of via de GELE TELEFOON geluisterd naar verhalen van inwoners van Eikenderveld rond het thema geluk.

En méér dan 800 ruilden op de MAZZELMUUR – die bij de start van het festival was gevuld met geluksmomenten uit Eikenderveld – een kaartje met daarop een eigen geluksmoment voor dat van een ander.

Ook over aandacht van de media had Eikenderveld niet te klagen. Positieve aandacht deze keer; krant, radio, tv en social media maakten ruim baan voor VAN GELUK SPREKEN.

Maar het meest bijzonder waren toch wel de reacties van de bezoekers; de mensen die in de fauteuil bij de GELE TELEFOON het juiste nummer draaiden of plaats op de kappersstoel in de salon. Thank god voor het gastenboek! Zeventig pagina’s lieve woorden. Een impressie:

  • •  Wat een ontzettend leuk initiatief. Ga vooral door ermee! Succes – Lili
  • •  We zijn altijd gericht op het negatieve. Wees positief t.o.v. situaties en wees positief naar mensen toe. Dit is een goed voorbeeld – Dolf
  • •  Waarom maar zes?! Dank je wel – Arnoud
  • •  Je verhaal delen, zouden we veel vaker moeten doen.
  • •  Bij de Kopsalon krijg je geen kopzorgen. Juist het tegenovergestelde. Je gaat je eigen geluk zien en waarderen. Vooral mee doorgaan! – MI

En dan waren er ook reacties die specifiek iets zeiden over Eikenderveld:

  • •  Heel leuk gemaakt, ook de diversiteit. Eikenderveld staat weer op de kaart.
  • •  De liefde gevonden in Eikenderveld en nu 40 jaar getrouwd. Een mooie wijk met een verleden.
  • •  Heerlijk menselijk. Wat een leuk initiatief. Groeten van tegenover Eikenderveld.
  • •  Mooie verhalen van mooie mensen uit een mooie wijk – Fiedel
  • •  Mooie verhalen! En het geluk zit echt soms in kleine dingen. Fijn zo’n buurt. Wees er zuinig op! – Liesbeth

Kortom, met veel plezier en warme herinneringen kijken we terug op tien dagen Cultura Nova.

En gelukkig hebben we de foto’s nog: zie onderaan.

Maar we kijken ook vooruit, want VAN GELUK SPREKEN gaat door! De komende maanden trekt radiodocumentairemaker Els Huver met haar microfoon weer de wijk in om nog meer verhalen op te halen, want de zes verhalen van het festival waren natuurlijk maar een begin!

Deze diashow vereist JavaScript.