Verhalenestafette in Eikenderveld

In de Heerlense wijk Eikenderveld is een verhalenestafette aan de gang. Het is een onderdeel van de verhalenzoektocht VAN GELUK SPREKEN. Hierin vertellen inwoners van Eikenderveld persoonlijke verhalen rondom het thema ‘geluk’ en geven daarmee een nieuw geluid aan hun wijk.

VAN GELUK SPREKEN startte in het voorjaar van 2018 op initiatief van Stichting De Kopsalon en Cultura Nova. De aanleiding vormden gesprekken met inwoners die een gevoel van frustratie deelden over het stempel dat de wijk draagt; mensen wonen er met plezier, maar de buitenwereld ziet alleen maar de problemen, zoals armoede. Inwoners zouden dit eenzijdige beeld graag anders willen zien.Stichting De Kopsalon probeert dit beeld bij te stellen.

Met verhalenzoektocht VAN GELUK SPREKEN gaat zij op zoek naar een andere kijk op de wijk. Hiervoor interviewt Els Huver de inwoners. Niet over wat fout gaat in hun leven, maar over geluk! Het leidt tot mooie gesprekken over trots, veerkracht en gunstig toeval. De eerste zes verhalen waren afgelopen zomer te horen op het Heerlense theaterfestival Cultura Nova in De Kopsalon voor Hoofdzaken. De reacties waren enthousiast en betrokken. Iemand schreef in het gastenboek: ‘Mooie verhalen en mooie mensen dat Eikenderveld.’

Momenteel wordt VAN GELUK SPREKEN uitgevoerd als verhalenestafette met de microfoon als stokje: wijkbewoners introduceren de radiomaakster na afloop van een opname bij een buur, vriend of kennis in Eikenderveld. Het doel is zoveel mogelijk verhalen te verzamelen om ze vervolgens op een creatieve manier te kunnen delen binnen de wijk en daarbuiten. Er worden verschillende vormen onderzocht, variërend van een radiodocumentaire en column tot een audiotour tijdens Cultura Nova 2019

Meedoen aan VAN GELUK SPREKEN? Wacht dan niet tot de route van de verhalenestafette jou bereikt, maar neem contact op via www.vangelukspreken.nl

De Kopsalon for One op festival Vocallis

De Kopsalon doet eind oktober en begin november vijf Zuid-Limburgse gemeenten aan in het kader van Festival Vocallis: Eijsden-Margraten, Beek, Vaals, Valkenburg en Maastricht. Het festival viert de menselijke stem door een podium te bieden aan zang en gesproken woord. Het thema is dit jaar – 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog: Oorlog, Vrede, Vrijheid.

De verhalen in De Kopsalon worden verteld door mensen die over dit thema kunnen meepraten: allen zijn op zeker moment hun geboorteland ontvlucht. Desondanks zijn hun verhalen positief; ze gaan over liefde, solidariteit, hoop en het nastreven van geluk. Daardoor zijn ze geen confrontatie met een vluchteling, maar een ontmoeting met een mens.

Speciaal voor festival Vocallis is er een Kopsalon for One gebouwd: een intiem mini-audio-theater waar op een kappersstoel onder de droogkap kan worden geluisterd naar verhalen die een draai aan je gedachten geven. Want naar deze salon ga je niet voor je haar maar voor je hoofd. De bezoeker luistert er naar vier ultrakorte, waargebeurde verhalen en stapt zonder te betalen met een fris hoofd de Kopsalon weer uit.

 

24 okt. gemeentehuis Margraten – 10.00 – 13.00 uur
30 okt. gemeentehuis Vaals – 10.00 – 13.00 uur
6 nov. zorgcentrum Fransiscus Beek – 13.00 – 16.30 uur
7 nov. gemeentehuis Valkenburg – 13.30 – 17.00 uur
9 nov. Centre Céramique Maastricht – 13.00 – 16.30 uur

De Kopsalon for One

Niets leuker dan met De Kopsalon op pad gaan en bezoekers laten luisteren naar verhalen die een draai aan hun gedachten geven. En we merken dat het werkt: door in het decor van een kapperszaakje voor de spiegel te gaan zitten luisteren, stellen mensen zich open voor het verhaal van de ander. In de gastenboeken komen steevast woorden als mooi, ontroerend en verrassend terug.

Om meer mensen te kunnen bereiken is er nu een Kopsalon for One. Een mini-audio-theater dat dezelfde sfeer en kwaliteit heeft als het grote decor en de mobiele Kopsalon, maar dan met ruimte voor één luisteraar. De Kopsalon for One is handzaam, neemt weinig ruimte in beslag, is snel op te bouwen en … past volledig in een auto! Blij mee!

Eikenderveld was op Cultura Nova! 

Eikenderveld was van 24 augustus t/m 2 september vertegenwoordigd op theaterfestival Cultura Nova, en dat is niet onopgemerkt gebleven! Waarnemend burgemeester Roemer sprak bij de opening warme woorden over het project VAN GELUK SPREKEN: de verhalenzoektocht waarvan de eerste zes verhalen op het festival te beluisteren waren.

En vanaf dat moment was er gedurende krap 10 dagen een welhaast constante stroom bezoekers. Bijna 800 mensen hebben in De Kopsalon voor Hoofdzaken en/of via de GELE TELEFOON geluisterd naar verhalen van inwoners van Eikenderveld rond het thema geluk.

En méér dan 800 ruilden op de MAZZELMUUR – die bij de start van het festival was gevuld met geluksmomenten uit Eikenderveld – een kaartje met daarop een eigen geluksmoment voor dat van een ander.

Ook over aandacht van de media had Eikenderveld niet te klagen. Positieve aandacht deze keer; krant, radio, tv en social media maakten ruim baan voor VAN GELUK SPREKEN.

Maar het meest bijzonder waren toch wel de reacties van de bezoekers; de mensen die in de fauteuil bij de GELE TELEFOON het juiste nummer draaiden of plaats op de kappersstoel in de salon. Thank god voor het gastenboek! Zeventig pagina’s lieve woorden. Een impressie:

  • •  Wat een ontzettend leuk initiatief. Ga vooral door ermee! Succes – Lili
  • •  We zijn altijd gericht op het negatieve. Wees positief t.o.v. situaties en wees positief naar mensen toe. Dit is een goed voorbeeld – Dolf
  • •  Waarom maar zes?! Dank je wel – Arnoud
  • •  Je verhaal delen, zouden we veel vaker moeten doen.
  • •  Bij de Kopsalon krijg je geen kopzorgen. Juist het tegenovergestelde. Je gaat je eigen geluk zien en waarderen. Vooral mee doorgaan! – MI

En dan waren er ook reacties die specifiek iets zeiden over Eikenderveld:

  • •  Heel leuk gemaakt, ook de diversiteit. Eikenderveld staat weer op de kaart.
  • •  De liefde gevonden in Eikenderveld en nu 40 jaar getrouwd. Een mooie wijk met een verleden.
  • •  Heerlijk menselijk. Wat een leuk initiatief. Groeten van tegenover Eikenderveld.
  • •  Mooie verhalen van mooie mensen uit een mooie wijk – Fiedel
  • •  Mooie verhalen! En het geluk zit echt soms in kleine dingen. Fijn zo’n buurt. Wees er zuinig op! – Liesbeth

Kortom, met veel plezier en warme herinneringen kijken we terug op tien dagen Cultura Nova.

En gelukkig hebben we de foto’s nog: zie onderaan.

Maar we kijken ook vooruit, want VAN GELUK SPREKEN gaat door! De komende maanden trekt radiodocumentairemaker Els Huver met haar microfoon weer de wijk in om nog meer verhalen op te halen, want de zes verhalen van het festival waren natuurlijk maar een begin!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

 

 

 

 

Ik spreek van geluk!

Zo, de laatste audio-opnames voor VAN GELUK SPREKEN (1e fase) zitten erop!

Afgelopen week mocht ik langs bij Klazina uit de Vorstenstraat en Hayat en Wahida uit de Koningsstraat in Eikenderveld. Ik vind ze bijzonder, deze ontmoetingen, want het is toch niet niks: mij volledig onbekende mensen die hun deur openen en welkom zeggen. Die me koffie, fris en koekjes presenteren. Mij hun tijd en een verhaal ter beschikking stellen en het vertrouwen geven dat ik hun woorden niet zal misbruiken.

De ontmoetingen beperken zich zelden tot het interview. Hayat liet me op zijn telefoon een paar filmpjes zien waarop hij zingt en een instrument bespeelt waarvan ik de naam vergeten ben; hij is musicus en Wahida is duidelijk fan van de warme stem van haar man.

Tijdens de nazit komen we over Eikenderveld te spreken. Ze zijn er 21 jaar geleden vanuit Afghanistan komen wonen en dankbaar voor de veiligheid en mogelijkheden. Ze willen graag iets terug geven en kennen de waarde van kleine gebaren. Zo groeten ze bewust iedereen die ze op straat tegenkomen. Wahida: “Wanneer ik iemand vriendelijk benader, ook al kijkt hij aanvankelijk boos, dan krijg ik uiteindelijk altijd vriendelijkheid terug.”


Hayat: “Er gebeuren zoveel heftige dingen, in Afghanistan en elders, waar ik niets aan kan doen. Ik richt me daarom liever op mijn eigen omgeving, mijn eigen wijk, bijvoorbeeld door mee te doen aan deze verhalenzoektocht.”

En daar ben ik heel blij om!

Nog krap twee weken tot Cultura Nova en er moet nog zoveel gebeuren. Ik vaar daarbij op het enthousiasme van mensen als Hayat, Wahida en Klazina – ook zo’n positief mens – en spreek van geluk dat ik ze heb mogen ontmoeten.

VAN GELUK SPREKEN op Cultura Nova

Na het succes van 2016, toen ruim 800 mensen de salon bezochten, is De Kopsalon voor Hoofdzaken terug op Cultura Nova. Uiteraard met nieuwe verhalen: verhalen over geluk!

Ze zijn het resultaat van een ware verhalenzoektocht die de afgelopen maanden plaatsvond in de Heerlense wijk Eikenderveld. Onder de titel VAN GELUK SPREKEN is daar gespit en gegraven naar persoonlijke momenten die raken aan het thema geluk. En met resultaat!

Van de eerste serie verhalen zijn er zes uitgewerkt in audio. Ze bieden unieke inkijkjes in het leven van bewoners van Eikenderveld. Het zijn persoonlijke verhalen over trots, passie, veerkracht en gunstig toeval. Geen Facebook-pagina in audio met alleen maar lachende mensen, maar geloofwaardige, invoelbare momenten van geluk. Met hun verhalen bieden de vertellers de luisteraar een nieuwe blik op de mensen van Eikenderveld en daarmee op de wijk.

Lees hieronder het persbericht

Lees meer

De Kopsalon gaat naar Loeren bij de Boeren

Op 8 juni staat De Kopsalon voor Hoofdzaken op festival Loeren bij de Boeren in ’t Goy (gemeente Houten). Inderdaad, we gaan de provincie Limburg uit richting Utrecht! Het is voor ons een eindje rijden, maar dan heb je ook wat: een standplaats in een kersenboomgaard.

Je kunt in de salon – op een kappersstoel, onder de droogkap – luisteren naar ultra-korte verhalen van vluchtelingen. Niet over trauma, maar over wat ons bindt: moederliefde, dromen en het verlangen om het leven te versieren.

Al bijna 1000 bezoekers gingen je voor!

Het festival heeft verder een superleuke line-up met o.a. zangeres Janne Schra en bijzonder locatie- theater.

Toegang zie tickets voor festival; eenmaal binnen is de toegang van De Kopsalon gratis.

Locatie
Boer Vernooij (hoofdlocatie), Beusichemseweg 32, ’t Goy
Landgoed Wickenburgh, Wickenburghseweg 17 in ‘t Goy

Tijd 8 juli, 12.00 – 22.30 uur

VAN GELUK SPREKEN in Eikenderveld

Dat persoonlijke verhalen een krachtig middel zijn om aannames en vooroordelen bij te sturen is met eerdere projecten van de Kopsalon voor Hoofdzaken wel bewezen. Bezoekers die er in de afgelopen jaren hebben geluisterd naar verhalen – van bijvoorbeeld vluchtelingen of mensen met een psychische kwetsbaarheid – kwamen gelouterd weer naar buiten.

Stichting De Kopsalon zoomt met haar nieuwe project zowel in als uit. De verhalenvertellers vertegenwoordigen deze keer namelijk een zeer gemêleerde groep mensen, maar tegelijkertijd een afgebakende wijk: Eikenderveld in Heerlen. Daar is onlangs de verhalenzoektocht VAN GELUK SPREKEN gestart, in co-productie met theaterfestival Cultura Nova.

Eikenderveld is een wijk met twee gezichten: de bewoners hebben het er naar hun zin, terwijl de buitenwereld vooral problemen ziet. Stichting De Kopsalon geeft de bewoners met VAN GELUK SPREKEN een platform voor hun eigen geluid: persoonlijke verhalen rond het thema geluk.

Omdat die vaak niet vooraan in ons geheugen liggen, organiseert Stichting De Kopsalon in het Markieshuis in de wijk zogenoemde verhalenateliers, waar in een gezellige setting onder creatieve begeleiding wordt gegraven en gespit naar verborgen schatten: verhalen waaruit geluk spreekt. Alle bewoners tussen 10 en 110 jaar kunnen deelnemen. Zie voor data en tijden onze site.

De verhalen zijn in het handschrift van de verteller op de website vangelukspreken.nl te lezen, maar zijn binnenkort ook te beluisteren. Want van een aantal worden korte audioverhalen gemaakt. De eerste zes zijn te beluisteren tijdens het theaterfestival Cultura Nova in de Kopsalon voor Hoofdzaken: van 25 augustus tot en met 2 september.

En VAN GELUK SPREKEN gaat daarna door! Want een levendige wijk als Eikenderveld vat je niet samen in zes verhalen. Daar is meer voor nodig; in de eerste plaats tijd. Op Cultura Nova hopen we het project dan ook te kick-starten.

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten rond VAN GELUK SPREKEN, like dan onze Facebook pagina. Wordt vervolgd!

Vroege Vogels: “Die buxus is nep”

Een natuurprogramma op de radio: het blijft wonderlijk dat dat werkt. Want natuur wil je zien en het liefst ook ruiken en voelen, toch? Maar onderschat nooit de verbeeldingskracht van een goed radioverhaal. Het natuurprogramma op Radio 1 – Vroege Vogels – bestaat dit jaar 40 jaar en bewijst met haar grote en trouwe schare luisteraars dat natuur met alleen geluid tot leven te wekken is.

Bij het beluisteren van mijn meest recente reportage voor Vroege Vogels – over stadsnatuur in Maastricht -zag de luisteraar in zijn verbeelding vooral het ontbreken van groen. De foto’s hieronder mogen een ander beeld geven, maar de parel aan de Maas blijkt vooral uit stenen te bestaan met binnen de bebouwde kom weinig ruimte voor groen en recreatie in de vrije natuur.

Rob Jansen van het collectief Stadsnatuur Maastricht liet het mij zien en de luisteraar horen: “Zelfs die buxus is nep!”

Beluister hier de reportage.

27709694_1830944293871448_1755361111006930451_o

Foto's Goos Bronkhorst

Foto’s Goos Bronkhorst

 

21 januari: radiodocumentaire ‘Paula’ op NTR Radio 1

Komende zondag is de documentaire ‘Paula’ te horen in hét radio-documentaireprogramma van de Nederlandse radio: Radio Doc. Een verhaal waarvan ik bij start slechts vermoedde dat het documentaire-waardig was, maar dat mijn verwachtingen heeft overtroffen.

Paula in Haarendael

Het verhaal:

Paula heeft een verstandelijke beperking en een psychische stoornis. Ze groeit op in de jaren zestig, een tijd met weinig toegespitste zorg. Die zorg ontbreekt ook omdat Paula niet in een hokje past: in vergelijking met de meeste andere ‘zwakzinnigen’ kan ze erg veel en is ze zich opvallend bewust van haar eigen beperkingen. Tegelijk heeft ze uitbarstingen die zelfs haar professionele verzorgers ontregelen. In de documentaire ‘Paula’ laat ik de gezinsleden van Paula terugblikken op de jeugd met hun zusje. Hun herinneringen schetsen een aangrijpend en haast magisch-realistisch beeld: van die tijd en van Paula

Uitzending is op 21 januari om 21.00 uur op Radio 1.
Vanaf 22 januari is het programma te luisteren via de site van documentaire-kanaal 2Doc.

Beluister hier de trailer: