Blog: BOA’s, België en nummertjesbingo

Het Limburg Festival – met de Kopsalon in Weert en Roermond – ligt al weer een paar weken achter ons, maar we genieten nog na. Anouck van Manen, die daar samen met Liesbeth van Litsenburg de Kopsalon bemenste, heeft een verslag geschreven van hun avonturen. Een verhaal over BOA’s, België en nummertjesbingo!

Donderdag 24 augustus 2017 – De proloog
Spannend: dit is de eerste keer dat we met de Kopsalon on Wheels een langere afstand gaan rijden. Vandaag naar Roermond waar we de wagen ‘s nachts bij de ECI mogen stallen, zodat we voor de komende dagen een centraal vertrekpunt hebben. Van Marq Claessens krijgen we een korte cursus ‘Kopsalon aan de bus aan-en-afkoppelen’, waarna Liesbeth achter het stuur van zijn bus plaatsneemt. Ik mag supporten. IMG_1144

Liesbeth negeert meteen maar de TomTom door via Kerkrade naar Brunssum te rijden; het gps-systeem wil  dat ze de kortere binnenring neemt. Ach, misschien goed om met een bekende route te beginnen. Om te oefenen, zullen we maar zeggen.

Het gaat hartstikke goed; de kar hobbelt vrolijk achter de bus aan, het zonnetje schijnt en als ik in de zijspiegel kijk, zie is slechts af en toe een korte file achter ons. Bij de ECI worden we naar de achterkant gedirigeerd waar een parkeerplek voor ons is gereserveerd. We vieren onze eerste serieuze rit met een broodje en een flesje prosecco dat we achterin de bus vinden. Proost!

Vrijdag 25 augustus – Weert
Om 10.00 pikt Liesbeth me thuis op en rijden we naar Roermond om de Kopsalon op te halen. Er staat al iemand op ons te wachten om te helpen met aankoppelen. Nu snel door naar Weert! Maar de TomTom lijkt van slag: hij stuurt ons eerst weer richting het zuiden om daarna via Echt en door België op Weert te koersen. Het tijdverlies is zo groot dat de winst van Roermond als standplaats weg valt.

In Weert krijgen we van de festivalorganisatie een super enthousiaste vrijwilliger toegewezen: Helmie. Zij regelt stroom, gaat voor ons flyeren en verleidt de plaatselijke Bruna tot het afstaan van een parasolvoet: de Bruna-vlag maakt plaats voor de vlag van het Limburg Festival.

Onze eerste klant is een meneer die speciaal vanuit Eindhoven naar Weert is gekomen voor de Kopsalon. Altijd een eer. De toeloop is door de komst van twee Belgische gasten internationaal en een groep 15-jarige meiden haalt de gemiddelde leeftijd omlaag. Ze luisteren alle verhalen en komen enthousiast weer naar buiten.

IMG_1441Helaas krijgen we de BOA’s (stadswachten) van Weert niet de salon in. Daarvoor nemen ze hun taak te serieus. Of we een vergunning hebben, willen ze weten. Ze zijn niet op de hoogte van de komst van het festival – er wordt meteen druk getelefoneerd. De bus moet hoe dan ook weg, zeggen ze. “We komen straks nog een keer langs en dan willen we de vergunning zien.” Maar de BOA’s keren niet terug en de twee agenten die de salon passeren blijken wel op de hoogte van de komst van het Limburg Festival en maken zich niet druk om een illegaal geparkeerde bus.

Om half zes sluiten we de tent en doen we een vergeefse poging België te omzeilen bij onze poging Roermond te bereiken: een ‘wegomlegging’ leidt ons door Maaseik, Bree en Kinrooi. We rijden over smalle, bochtige weggetjes met hardrijdende tegenliggers. Wanneer we eindelijk de reguliere route bereiken, roept Liesbeth triomfantelijk: “Zo, nu durf ik overal te rijden!”


Zaterdag 26 augustus – Roermond

Het zonnetje schijnt! Vanuit Horn – waar we samen met de andere festival-artiesten zijn ingekwartierd – rijden we naar Roermond. Uiteraard niet via de juiste route, waardoor we voor paaltjes komen te staan die niet omlaag gaan. Maar ook in Roermond is hulp nooit ver weg: een slimme bakker lost het probleem op door met zijn auto naar de paaltjes toe te rijden en meteen – met een rotgang – weer terug te zetten zodat Liesbeth vrijbaan heeft. Even later parkeren we de salon op een mooie plek op het Munsterplein.

We zijn vroeg, maar ook de bezoekers komen op tijd. Om 12 uur staan de eerste voor de deur: een vader en zoon (9) die na elk verhaaltje even bespreken wat ze gehoord hebben. Ze laten iets aardigs achter in het gastenboek.

IMG_1199
Het blijkt het begin van een hele drukke middag. Om de toestroom te reguleren delen we nummertjes uit en doen we pogingen de wachttijd te schatten. Best lastig; sommige mensen komen vijf keer terug om te kijken of ze al aan de beurt zijn. Gelukkig is er veel begrip voor de situatie. De mensen die niet opgeven voeren aan de lange tafel bij de salon boeiende gesprekken, passen op elkaars kinderen en genieten volgens mij stiekem van de nummertjes-bingo.

Tachtig bezoekers hebben we vandaag in de salon gehad; we waren het eerste gezelschap op het plein en gingen als laatste weg. Kortom: Roermond was een succes en het Limburg Festival een feest!