Blog: Een kapper? Ik ben net geweest.

IMG_2147Voetje voor voetje schuifelt de tengere oude dame dichterbij. Ze draagt een donkergroen truitje en zwarte rok en steunt zwaar op een rollator. Haar komst is aangekondigd door een verpleegkundige die volgens de dame meer status verdient. “De dokter zei dat ik moest komen. Wat is dit?” Ze gebaart met haar hoofd naar De Kopsalon voor Hoofdzaken. “Een kapper? Ik ben net geweest.” “Nee, dit is geen kapsalon, maar De Kopsalon. U kunt hier naar korte verhalen luisteren om uw gedachten te verzetten. Wilt u het eens proberen?” “Ja, laat ik dat maar doen, want de dokter zei dat ik moest komen.”

Ze parkeert haar rollator zo dicht mogelijk bij de stoel en terwijl ik haar ondersteun laat ze zich langzaam op de brede leren zitting zakken. Ze zucht erbij. “En nu?” “Nu mag u deze koptelefoon opzetten en daarna op een rood knopje drukken, dan start het verhaal vanzelf.” Zo blijft ze een minuut of vijf zitten. Drie verhalen vindt ze genoeg.

“Mooi”, zegt ze als ze de koptelefoon van haar hoofd haalt. “Alleen jammer dat ik het niet meer zo goed onthoud. Ik hoop niet dat de dokter straks gaat vragen wat ik heb gehoord.” “O, vast niet”, probeer ik haar gerust te stellen. “Die vindt het gewoon fijn dat u bent komen luisteren.” “Ja, maar ik onthoud het allemaal niet meer zo goed”, herhaalt ze, terwijl ze mijn handen vastpakt zodat ik haar uit de stoel kan helpen. Weer op haar wankele benen zoekt ze steun bij haar rollator, parkeert uit en begint aan de reis terug naar haar kamer. “Nee, ze moet me geen vragen gaan stellen”, hoor ik haar weer zeggen waarna de liftdeuren achter haar sluiten.

_____________________

De Kopsalon voor Hoofdzaken maakt momenteel een tournee langs Sevagram Zorglocaties. Vanaf vandaag tot 5 oktober staat hij op locatie Oranjehof: Vullingsweg 54 in Heerlen.  Daarna gaat hij naar locatie Douvenrade, eveneens in Heerlen. Daar staat de salon van 5 tot en met 9 oktober. Dit tournee is mede mogelijk gemaakt door Sevagram Verwenzorg, maar de Kopsalon is toegankelijk voor iedereen. Dus wees welkom.