Blog: Wat is dat voor depri muziek?

IMG_1960Muziek is de blikopener van onze ziel, schreef Henry Miller. Abeer, opgegroeid in Bagdad, kan het beamen. Zij vertelde in De Kopsalon over haar liefde voor muziek. Maar over Nederlandse muziek was ze niet echt enthousiast, die vond ze maar ‘gewoon’ en ‘niet echt interessant’. En dus beëindigde ik haar verhaal – dat op Cultura Nova te beluisteren was in de gele telefoon – met het verzoek een muziektip voor Abeer achter te laten in haar schrift. En dat heeft een hele interessante playlist opgeleverd, met namen als Wende Snijders, Sara Kroos – vanwege het vrouwelijke perspectief – en natuurlijk ‘Mag ik dan bij jou?’ van Claudia de Breij.

Femmy bedankt Abeer voor de muziektip die zij gaf – werk van de Libanese Elissa – en is zelf erg te spreken over Trijntje Oosterhuis. Iemand tipt haar op het lied ‘Laat het los’ van Mathilde Santing, met daarin de zinsnede: ‘Het schip zal altijd blijven branden, zolang je ernaar kijkt’. Opvallend veel vrouwen passeren de revue: Roosbeef, Yentl en De Boer, Karin Bloemen, Eefje Visser wordt meermaals genoemd en Hanelore Bedert die ikzelf wel een ontdekking vind. Maar natuurlijk ook: Ramses Shaffy, Typhoon, De Dijk, Spinvis, Boudewijn de Groot.

IMG_1967Ik luister naar Herman van Veens ‘De vluchteling’ als Claire (10) mijn werkkamer binnenloopt.
‘Wat is dat voor depri muziek?’
‘Huh? Dat is een muziektip voor Abeer.’
‘Mam, dat is toch geen muziek voor iemand die een oorlog is ontvlucht! Veel te zielig allemaal. Abeer heeft muziek nodig waar ze van opvrolijkt.’

Tja, misschien heeft ze daar wel een punt. Ik merk dat Stef Bos’ geëngageerde teksten over geweld en winstbejag mijn stemming ook niet echt positief beïnvloeden. Maar vindt ze Rowen Heze en de Domstürmer wel interessant genoeg? De keuze is aan haar; allemaal tips van mensen die haar het beste wensen.  Of heeft Marieke het bij het juiste eind? Zij schrijft: ‘Muziek kan ook de wind in de bomen zijn of het stromen van de rivier. Of de stem van iemand van wie je houdt.’ Mooi.

En anders is er altijd nog Gloria Gaynors ‘I will survive’.
Zoveel mensen, zoveel muziek!

IMG_2217