De Kopsalon voor Hoofdzaken op Cultura Nova

CnQncriXEAINADrDe Kopsalon voor Hoofdzaken staat dit jaar op een van de mooiste theaterfestivals dat ons land rijk is: Cultura Nova in Heerlen. Van 26 augustus tot en met 4 september kun je op het festivalplein midden in de stad terecht om onder de droogkap verhalen te beluisteren van mensen die hun geboorteland hebben moeten ontvluchten en nu in Heerlen verblijven. Ze vertellen – in het Nederlands – over thema’s die iedereen herkent en begrijpt: de liefde, hoop en het nastreven van geluk. Vier ultra-korte verhalen die je doen fronzen, glimlachen, ontroeren en verrassen.

Lees hier het persbericht:


De Kopsalon voor Hoofdzaken staat op Cultura Nova

2016-07-Pers-DeKopsalonVoorHoofdzaken-op-CulturaNova

Hij ziet eruit als een mobiele, vintage kapsalon: een wagen met daarin droogkappen, spiegels en brede leren kappersstoelen. Maar naar De Kopsalon voor Hoofdzaken ga je niet voor je haar, maar voor je hoofd: om je gedachten een draai te geven. Je luistert er naar vier ultra-korte verhalen die je doen fronzen of glimlachen, die ontroeren en verrassen.

Deze zomer staat De Kopsalon op een van de mooiste theaterfestivals dat ons land rijk is: Cultura Nova: van 26 augustus tot en met 4 september. De verhalen die je er kunt horen, worden verteld door mensen die hun geboorteland hebben moeten ontvluchten en nu in Nederland verblijven of wonen. Twee van hen zijn kinderen.

De verhalen gaan niet over wat ze onderweg hebben meegemaakt, maar over universele thema’s die door alle culturen worden herkent en begrepen: de liefde, hoop en het nastreven van geluk. Daardoor zijn de verhalen geen confrontatie met een vluchteling, maar een ontmoeting met een mens.

Stichting De Kopsalon belicht maatschappelijke thema’s door middel van culturele projecten en initiatieven. De stichting wil ruimte creëren voor een open blik op de kwesties van deze tijd. Met de audio-installatie op Cultura Nova biedt zij de bezoeker een onverwacht perspectief op de vluchtelingencrisis. Door hun ervaringen in de vorm van een verhaal te delen, geven de vertellers de luisteraar een blik op de wereld die zowel nieuw is als vertrouwd.

Zie hier voor de openingstijden van de salon. Klanten zijn zonder afspraak welkom en de toegang is gratis.

Drijvende kracht achter Stichting De Kopsalon is radiomaker Els Huver. Zij is tevens eigenaar van Audiobureau Oorgetuige. Haar jarenlange ervaring in Hilversum – bij o.a. de VARA en de IKON – zet zij in om het gesproken woord op vernieuwende manier bij een publiek te brengen.

De vormgeving ligt in handen van Liesbeth van Litsenburg en Els Huver.

In 2015 ging De Kopsalon voor Hoofdzaken tijdens de Boekenweek in premiere. De verhalen raakten toen aan het thema van die week: waanzin. Enkele citaten uit het gastenboek van vorig jaar:

“Geweldige entourage waardoor het onderwerp toegankelijk wordt; de droogkapverhalen doen de rest.”

 

“Aandacht voor de medemens, gevoel voor styling: dit concept heeft het allemaal”

 

“Net alsof je even naast iemand staat die zijn verhaal aan de kapper vertelt. Je wordt er helemaal ingezogen.”

De Kopsalon 2016 is een co-productie van Stichting Cultura Nova en Sevagram Verwenzorg. Mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Heerlen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Els Huver, info@oorgetuige.eu of 06-22269879 – www.oorgetuige.eu