Blog: Pubers

Storytelling lessenreeks-Els HuverIk heb het me tijdens die zes jaar middelbare school – mavo en havo – nooit gerealiseerd, maar de leraar wil ook wel eens een complimentje.

Een aardig woord zoals dit bijvoorbeeld: ‘Ik vond uw lessen zinvol omdat je deze informatie je hele leven zou kunnen gebruiken bij iedere presentatie etc. die je doet.’ Dan denkt een docent toch: ‘Hé, wat fijn!’ Dat waren althans mijn gedachten bij het lezen van de evaluatieformulieren na afloop van de vijf lessen storytelling die ik op het Porta Mosana College heb gegeven.

De klas bestond uit louter hele slimme meiden, waaronder Sara die bovenstaande schreef.  Op het evaluatieformulier dat ze invulde las ik overigens ook dat het tempo van de lessen best wat hoger mocht. Het waren dan ook geen gewone leerlingen, maar zogenoemde ‘verrijkingsleerlingen’ die twee lesuren per week mogen skippen omdat ze ook zonder aanwezigheid in de klas hoge punten halen. Die vrije uren besteden ze aan een onderwerp dat hen echt interesseert. En wie wilde mocht dit jaar mijn lessenreeks over storytelling volgen.

Ook zoiets dat wij vroeger niet deden: evalueren. Ja, in de pauze: ‘Die van wiskunde is stom en die van Engels hysterisch.’

Leerzame uren, ook voor mij. Naast mijn kennis over het onderwerp bleek ik vooral gebaat bij mijn ervaringsdeskundigheid als scholier. Ik had mijzelf destijds niet in de klas willen hebben, maar weet wel nog wanneer ik een les de moeite waard vond. En dus nam ik mezelf als docent het volgende voor: zorg voor variatie in je les, spreek hun creativiteit aan en maak echt contact met de pubers voor je neus. Neem ze serieus!

Ook zoiets dat wij vroeger niet deden: evalueren. Ja, in de pauze: ‘Die van wiskunde is stom en die van Engels hysterisch.’ Wat zouden mijn leerlingen na de les over mij zeggen. Ach, laat ik er nog maar eens een citaat uit de evaluatie tegenaan gooien. Doris schreef: ‘Ik heb veel van deze workshops geleerd en heb ervan genoten. Bedankt!’  Jee, wat heb ik mijn leraren vroeger tekort gedaan.