De Kopsalon voor Hoofdzaken

Kopsalon_met_plintSoms moet je mensen verleiden tot luisteren, want de hoeveelheid informatie die we dagelijks te verwerken krijgen is eindeloos, maar onze tijd beperkt. Breng je boodschap daarom als een verhaal. Wist je dat luisterverhalen onze hersenen activeren? Stichting de Kopsalon versterkt dit effect door ruimtes te creëren waarin verhalen optimaal tot hun recht komen, zoals in de audio-installatie De Kopsalon voor Hoofdzaken.

De Kopsalon voor Hoofdzaken is een audio-installatie die eruit ziet als een vintage kapsalon. Maar hij is niet bedoeld voor het haar, maar voor het hoofd. Wie plaats neemt op een van de twee kappersstoelen en de droogkap over zijn hoofd trekt, heeft de keuze uit een aantal (ultra-korte) audioverhalen die de gedachten van de luisteraar een draai geven.

Deze installatie verrast de bezoeker allereerst door z’n vorm en vervolgens door de inhoud: de verhalen. De Kopsalon is breed inzetbaar. De verhalen wordt aangepast aan het doel en de doelgroep; het is dus maatwerk. Neem contact op voor meer informatie.

Projecten

De Kopsalon op Cultura Nova en Sevagram zorglocaties – 2016

2016-07-Pers-DeKopsalonVoorHoofdzaken-op-CulturaNovaDit jaar staat De Kopsalon op een van de mooiste theaterfestivals dat ons land rijk is: Cultura Nova. De verhalen die je er kunt horen, worden verteld door mensen die hun geboorteland hebben moeten ontvluchten en nu in Nederland verblijven of wonen. Twee van hen zijn kinderen.
De verhalen gaan niet over wat ze onderweg hebben meegemaakt, maar over universele thema’s die door alle culturen worden herkent en begrepen: de liefde, hoop en het nastreven van geluk. Daardoor zijn de verhalen geen confrontatie met een vluchteling, maar een ontmoeting met een mens.

Speciaal voor Cultura Nova 2016 is er een Kopsalon on Wheels gebouwd. Hij staat van 26 augustus tot en met 4 september op het festivalplein voor de schouwburg van Heerlen.  Openingstijden: 14.00 – 22.00 uur. Klik hier voor het persbericht.

Na Cultura Nova gaan de verhalen on tour langs drie Sevagram zorgcentra in Heerlen:
23 – 24 – 25 september Zorgcentrum Ter Eyck Keekstraat 3 Heerlen
30 september tot 5 oktober Zorgcentrum Oranjehof Vullingsweg 45 Heerlen
5 t/m 9 oktober Zorgcentrum Douvenrade Douvenrade 1 Heerlen

Deze coproductie van Stichting Cultura Nova en Stichting Sevagram Verwenzorg is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Heerlen.

2015Kopsalon003De Kopsalon tijdens Boekenweek 2015

Tijdens de Boekenweek van 2015 staat De Kopsalon in de Openbare Bibliotheek Maastricht in Centre Ceramique.
Het thema van de Boekenweek is: ‘Te gek voor woorden – waanzin in de letteren’. De Kopsalon laat verhalen van mensen met een psychische kwetsbaarheid horen. Doel is het bijstellen van veelvoorkomende gedachten en vooroordelen over waanzin en psychiatrie. De luisteraar heeft in audio een korte ontmoeting met Lotte, Nico, Sietske en Alexander. Hun verhalen zijn geen confrontatie met een stoornis, maar met een mens. De verhalen zijn gemaakt in opdracht van de Limburgse ggz-instelling Mondriaan.

De Kopsalon voor Hoofdzaken was in 2015 met deze verhalen te horen bij:

8 – 21 maart Centre Céramique, Maastricht – Boekenweek 2015
25 – 27 maart Orbis Medisch Centrum, Sittard-Geleen – Week van de Psychiatrie
10 april Theater aan het Vrijthof, Maastricht – Avond van de Waanzin
25 juni Netwerkdag Huis voor de Zorg, Roermond
10 september PAS: Parcours of Arts & Science – Maastricht
13 – 15 november Multiply by Sharing, Kerkrade – Werkplaats K

 

< Terug naar Stichting de Kopsalon