De Kopsalon voor Hoofdzaken

2016-07-Pers-DeKopsalonVoorHoofdzaken-op-CulturaNova

Soms moet je mensen verleiden tot luisteren, want onze dagelijkse portie informatie is eindeloos, maar onze tijd beperkt. Breng je boodschap daarom als een verhaal.
Wist je dat luisterverhalen onze hersenen activeren? Stichting de Kopsalon versterkt dit effect door ruimtes te creëren waarin verhalen optimaal tot hun recht komen, zoals in De Kopsalon voor Hoofdzaken.

De Kopsalon voor Hoofdzaken is een audio-installatie die eruit ziet als een vintage kapsalon. Maar hij is niet bedoeld voor het haar, maar voor het hoofd. Wie plaats neemt op een van de twee kappersstoelen en de droogkap over zijn hoofd trekt, heeft de keuze uit een aantal (ultra-korte) audioverhalen die de gedachten van de luisteraar een draai geven.

Deze installatie verrast de bezoeker allereerst door z’n vorm en vervolgens door de inhoud: de verhalen. De Kopsalon is breed inzetbaar, zowel binnen als buiten. De verhalen wordt aangepast aan het doel en de doelgroep; het is dus maatwerk. Neem contact op voor meer informatie.

Projecten

VAN GELUK SPREKEN

In de Heerlense wijk Eikenderveld is een bijzonder verhalenproject gestart: VAN GELUK SPREKEN, een verhalenzoektocht in Eikenderveld. Het is een initiatief van Stichting De Kopsalon en theaterfestival Cultura Nova.

In de huidige tijd ligt er veel nadruk op de dingen die niet goed gaan. Daar heeft Eikenderveld ook last van; de wijk wordt door de buitenwereld vaak als problematisch gezien. Met VAN GELUK SPREKEN proberen bewoners dit eenzijdige beeld te kantelen. Hoe? Door zich open te stellen en persoonlijke verhalen te delen rond een thema dat niet snel in verband wordt gebracht met deze wijk: geluk! 

De eerste serie verhalen is in De Kopsalon voor Hoofdzaken te beluisteren op Cultura Nova, van 24 augustus tot en met 2 september.


De Kopsalon op Loeren bij de Boeren

 

Op 8 juni stond De Kopsalon voor Hoofdzaken op festival Loeren bij de Boeren in ’t Goy (gemeente Houten). Inderdaad, we gingen de provincie uit richting Utrecht!

Het was een eindje rijden, maar zeer de moeite waard: een standplaats in een kersenboomgaard, fantastisch weer en bovenal…enthousiast publiek!

 


De Kopsalon op het Limburg Festival 2017

IMG_1199
Deelnemen aan het Limburg Festival was een feest. Enerzijds vanwege de inspirerende aanwezigheid van zoveel ander origineel entertainment in de straten van Weert en Roermond, maar ook omdat de reacties weer enthousiast en warm waren. Op het Munsterplein in Roermond was de toeloop al snel zo groot dat er nummertjes moesten worden uitgedeeld om de volgorde van toegang te bepalen. Het weer was goed en de gasten van de salon geduldig. Anouck van Manen, die De Kopsalon tijdens het festival mede menste, schreef er een vrolijk blog over. Lees het hier.

De Kopsalon op Zomerfestival Voerendaal 2017

logo zomerfestival voerendaal
Op 14-16-17-18 juni 2017 stond De Kopsalon op Zomerfestival Voerendaal waar voor ons een mooie plek gereserveerd was bij Herberg de Bernardushoeve: de herberg met het mooiste uitzicht van het Heuvelland. In De Kopsalon waren tijdens dit festival bijzondere verhalen te beluisteren van bewoners uit de Gemeente Voerendaal. Ze sloten aan bij het thema van het zomerfestival: ‘Voerendaal, het best bewaarde geheim van Limburg’. Het zijn immers niet de huizen, wegen of zelfs het prachtige landschap die Voerendaal maken, maar de mensen die er wonen en werken. In De Kopsalon deelden vier van hen verhalen over vroeger en nu, over ondeugd en trots, en over de complexe relatie tussen mens en dier.

De audioverhalen zijn in 2015 in opdracht van de Gemeente Voerendaal gemaakt door Els Huver van Audiobureau Oorgetuige en Lubert Priems.


De Kopsalon voor Hoofdzaken in 2017:

14 – 16 – 17 – 18 juni Zomerfestival Voerendaal
25 en 26 augustus Limburg Festival, Weert en Roermond
17 september Cultureel Lint, Weert

 


Cultura Nova 2016: De Kopsalon on Wheels

IMG_1899
In 2016 stond De Kopsalon op een van de mooiste theaterfestivals dat ons land rijk is: Cultura Nova. De verhalen die er te horen waren, werden verteld door mensen die hun geboorteland hebben moeten ontvluchten en nu in Nederland verblijven of wonen. Twee van hen waren kinderen.
De verhalen zijn tijdloos. Ze gaan niet over wat vluchtelingen onderweg meemaken, maar over universele thema’s die door alle culturen worden herkent en begrepen: de liefde, hoop en het nastreven van geluk. Daardoor zijn de verhalen geen confrontatie met een vluchteling, maar een ontmoeting met een mens.

Deze coproductie van Stichting Cultura Nova en Stichting Sevagram Verwenzorg is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Heerlen.  Klik hier voor het persbericht.


De Kopsalon voor Hoofdzaken in 2016:

IMG_2147
26 augustus – 4 september Theaterfestival Cultura Nova
5 tot 9 oktober Sevagram Zorgcentrum Douvenrade Heerlen
23 – 24 – 25 september Sevagram Zorgcentrum Ter Eyck Heerlen
30 september tot 5 oktober Sevagram Zorgcentrum Oranjehof Heerlen
7 november Inspiratie-avond Rabobank Parkstad Limburg
18 -19 – 20 november Multiply by Sharing, Kerkrade

De Kopsalon tijdens Boekenweek 2015

Schermafbeelding 2015-03-24 om 17.21.26
Tijdens de Boekenweek van 2015 stond De Kopsalon in de Openbare Bibliotheek Maastricht in Centre Ceramique.
Het thema van de Boekenweek was: ‘Te gek voor woorden – waanzin in de letteren’. De Kopsalon laat verhalen van mensen met een psychische kwetsbaarheid horen. Doel is het bijstellen van veelvoorkomende gedachten en vooroordelen over waanzin en psychiatrie. De luisteraar heeft in audio een korte ontmoeting met Lotte, Nico, Sietske en Alexander. Hun verhalen zijn geen confrontatie met een stoornis, maar met een mens.
De verhalen zijn gemaakt in opdracht van de Limburgse ggz-instelling Mondriaan.

 


De Kopsalon voor Hoofdzaken in 2015:

8 – 21 maart Centre Céramique, Maastricht – Boekenweek 2015
25 – 27 maart Orbis Medisch Centrum, Sittard-Geleen – Week van de Psychiatrie
10 april Theater aan het Vrijthof, Maastricht – Avond van de Waanzin
25 juni Netwerkdag Huis voor de Zorg, Roermond
10 september PAS: Parcours of Arts & Science – Maastricht
13 – 15 november Multiply by Sharing, Kerkrade – Werkplaats K

< Terug naar Stichting de Kopsalon