Projecten

2016-07-Pers-DeKopsalonVoorHoofdzaken-op-CulturaNova

Stichting De Kopsalon creëert ruimte voor een open blik op de thema’s van deze tijd. Met dat doel verschuift zij perspectieven en verkleint ze afstanden tussen denkbeelden en mensen. Audio-storytelling is het middel waarmee zij dit bereikt.

Neem voor meer informatie contact op.

Afgesloten projecten

VAN GELUK SPREKEN

In de Heerlense wijk Eikenderveld is in 2018 en 2019 een bijzonder verhalenproject gerealiseerd: VAN GELUK SPREKEN, een verhalenzoektocht in Eikenderveld.

VAN GELUK SPREKEN is en reactie op onze reflex om vooral dat wat niet goed gaat veel aandacht te geven. Eikenderveld had daar last van, want de wijk werd door de buitenwereld vaak als problematisch gekenschetst. Met VAN GELUK SPREKEN kantelden de inwoners dit eenzijdige beeld. Hoe? Door zich open te stellen en persoonlijke verhalen te delen rond het thema  geluk!

De eerste serie verhalen was in De Kopsalon voor Hoofdzaken te beluisteren op Cultura Nova in de zomer van 2018. In de loop van 2019 groeide VAN GELUK SPREKEN uit tot een community-art project waarbij ruim dertig inwoners van Eikenderveld voor de microfoon hun kijk op geluk hebben gegeven. Deze verhalen zijn tijdens Cultura Nova 2019 gedeeld in de vorm van een feelgood audiowandeling door de wijk. Tijdens de nazit in de wijk bleek maar weer eens dat het uitgangspunt op basis waarvan Stg. De Kopsalon producties maakt –  je komt elkaar nader door naar elkaar te luisteren – werkt. Er was volop enthousiasme, zowel voor de verhalen als voor Eikenderveld.

 

De Kopsalon op Rabo-event Parkstad

De Kopsalon voor Hoofdzaken maakte op 19 november onderdeel uit van het Happiness-café van Rabobank Parkstad. In de foyer van de schouwburg van Heerlen konden bezoekers na het planaire gedeelte op de kappersstoel plaats nemen om een verhalen uit Eikenderveld te beluisteren die in het kader van de verhalenzoektocht VAN GELUK SPREKEN zijn verzameld. De reacties waren warm en enthousiast.

 

De Kopsalon for One op Vocallis

De Kopsalon voor Hoofdzaken deed in oktober en november vijf Zuid-Limburgse gemeenten aan in het kader van Festival Vocallis: Eijsden-Margraten, Beek, Vaals, Valkenburg en Maastricht. Het festival viert de menselijke stem door een podium te bieden aan zang en gesproken woord. Het thema was dit jaar – 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog: Oorlog, Vrede, Vrijheid.

Speciaal voor festival Vocallis is er een Kopsalon for One gebouwd: een intiem mini-audio-theater waar op een kappersstoel onder de droogkap kan worden geluisterd naar verhalen die een draai aan je gedachten geven.

 

 

 

De Kopsalon op Loeren bij de Boeren

Op 8 juni 2018 stond De Kopsalon voor Hoofdzaken op festival Loeren bij de Boeren in ’t Goy (gemeente Houten). Inderdaad, we gingen de provincie uit richting Utrecht!

Het was een eindje rijden, maar zeer de moeite waard: een standplaats in een kersenboomgaard, fantastisch weer en bovenal…enthousiast publiek!


Stichting De Kopsalon in 2018:

19 november Rabo-event Parkstad – Schouwburg Heerlen
24 okt.  t/m  9 nov. Festival Vocallis: Margraten, Beek, Vaals, Valkenburg, Maastricht
vanaf oktober Tweede fase verhalenzoektocht VAN GELUK SPREKEN – Eikenderveld, Heerlen
24 aug. t/m  2 sept. VAN GELUK SPREKEN op theaterfestival Cultura Nova
8 juni Kopsalon op Loeren bij de Boeren – Houten
vanaf mei Ontwikkelfase verhalenzoektocht VAN GELUK SPREKEN – Eikenderveld, Heerlen

 


De Kopsalon op het Limburg Festival 2017

IMG_1199
Deelnemen aan het Limburg Festival was een feest. Enerzijds vanwege de inspirerende aanwezigheid van zoveel ander origineel entertainment in de straten van Weert en Roermond, maar ook omdat de reacties weer enthousiast en warm waren. Op het Munsterplein in Roermond was de toeloop al snel zo groot dat er nummertjes moesten worden uitgedeeld om de volgorde van toegang te bepalen. Het weer was goed en de gasten van de salon geduldig. Anouck van Manen, die De Kopsalon tijdens het festival mede menste, schreef er een vrolijk blog over. Lees het hier.

De Kopsalon op Zomerfestival Voerendaal 2017

logo zomerfestival voerendaal
Op 14-16-17-18 juni 2017 stond De Kopsalon op Zomerfestival Voerendaal waar voor ons een mooie plek gereserveerd was bij Herberg de Bernardushoeve: de herberg met het mooiste uitzicht van het Heuvelland. In De Kopsalon waren tijdens dit festival bijzondere verhalen te beluisteren van bewoners uit de Gemeente Voerendaal. Ze sloten aan bij het thema van het zomerfestival: ‘Voerendaal, het best bewaarde geheim van Limburg’. Het zijn immers niet de huizen, wegen of zelfs het prachtige landschap die Voerendaal maken, maar de mensen die er wonen en werken. In De Kopsalon deelden vier van hen verhalen over vroeger en nu, over ondeugd en trots, en over de complexe relatie tussen mens en dier.

De audioverhalen zijn in 2015 in opdracht van de Gemeente Voerendaal gemaakt door Els Huver van Audiobureau Oorgetuige en Lubert Priems.


De Kopsalon voor Hoofdzaken in 2017:

14 – 16 – 17 – 18 juni Zomerfestival Voerendaal
25 en 26 augustus Limburg Festival, Weert en Roermond
17 september Cultureel Lint, Weert

 


Cultura Nova 2016: De Kopsalon on Wheels

IMG_1899
In 2016 stond De Kopsalon op een van de mooiste theaterfestivals dat ons land rijk is: Cultura Nova. De verhalen die er te horen waren, werden verteld door mensen die hun geboorteland hebben moeten ontvluchten en nu in Nederland verblijven of wonen. Twee van hen waren kinderen.
De verhalen zijn tijdloos. Ze gaan niet over wat vluchtelingen onderweg meemaken, maar over universele thema’s die door alle culturen worden herkent en begrepen: de liefde, hoop en het nastreven van geluk. Daardoor zijn de verhalen geen confrontatie met een vluchteling, maar een ontmoeting met een mens.

Deze coproductie van Stichting Cultura Nova en Stichting Sevagram Verwenzorg is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Heerlen.  Klik hier voor het persbericht.


De Kopsalon voor Hoofdzaken in 2016:

IMG_2147
26 augustus – 4 september Theaterfestival Cultura Nova
5 tot 9 oktober Sevagram Zorgcentrum Douvenrade Heerlen
23 – 24 – 25 september Sevagram Zorgcentrum Ter Eyck Heerlen
30 september tot 5 oktober Sevagram Zorgcentrum Oranjehof Heerlen
7 november Inspiratie-avond Rabobank Parkstad Limburg
18 -19 – 20 november Multiply by Sharing, Kerkrade

De Kopsalon tijdens Boekenweek 2015

Schermafbeelding 2015-03-24 om 17.21.26
Tijdens de Boekenweek van 2015 stond De Kopsalon in de Openbare Bibliotheek Maastricht in Centre Ceramique.
Het thema van de Boekenweek was: ‘Te gek voor woorden – waanzin in de letteren’. De Kopsalon laat verhalen van mensen met een psychische kwetsbaarheid horen. Doel is het bijstellen van veelvoorkomende gedachten en vooroordelen over waanzin en psychiatrie. De luisteraar heeft in audio een korte ontmoeting met Lotte, Nico, Sietske en Alexander. Hun verhalen zijn geen confrontatie met een stoornis, maar met een mens.
De verhalen zijn gemaakt in opdracht van de Limburgse ggz-instelling Mondriaan.

 


De Kopsalon voor Hoofdzaken in 2015:

8 – 21 maart Centre Céramique, Maastricht – Boekenweek 2015
25 – 27 maart Orbis Medisch Centrum, Sittard-Geleen – Week van de Psychiatrie
10 april Theater aan het Vrijthof, Maastricht – Avond van de Waanzin
25 juni Netwerkdag Huis voor de Zorg, Roermond
10 september PAS: Parcours of Arts & Science – Maastricht
13 – 15 november Multiply by Sharing, Kerkrade – Werkplaats K

< Terug naar Stichting de Kopsalon