VAN GELUK SPREKEN op Cultura Nova

Na het succes van 2016, toen ruim 800 mensen de salon bezochten, is De Kopsalon voor Hoofdzaken terug op Cultura Nova. Uiteraard met nieuwe verhalen: verhalen over geluk!

Ze zijn het resultaat van een ware verhalenzoektocht die de afgelopen maanden plaatsvond in de Heerlense wijk Eikenderveld. Onder de titel VAN GELUK SPREKEN is daar gespit en gegraven naar persoonlijke momenten die raken aan het thema geluk. En met resultaat!

Van de eerste serie verhalen zijn er zes uitgewerkt in audio. Ze bieden unieke inkijkjes in het leven van bewoners van Eikenderveld. Het zijn persoonlijke verhalen over trots, passie, veerkracht en gunstig toeval. Geen Facebook-pagina in audio met alleen maar lachende mensen, maar geloofwaardige, invoelbare momenten van geluk. Met hun verhalen bieden de vertellers de luisteraar een nieuwe blik op de mensen van Eikenderveld en daarmee op de wijk.

Lees hieronder het persbericht

PERSBERICHT

De Kopsalon voor Hoofdzaken

Eikenderveld op Cultura Nova

Met ruim 800 bezoekers was hij in 2016 een van de verrassingen van festival Cultura Nova: de audio-installatie De Kopsalon voor Hoofdzaken. Dit jaar is hij terug met nieuwe verhalen…over geluk!

De Kopsalon voor Hoofdaken ziet eruit als een mobiele, vintage kapsalon: een wagen met daarin droogkappen, spiegels en brede leren kappersstoelen. Maar naar De Kopsalon voor Hoofdzaken ga je niet voor je haar, maar voor je hoofd: om je gedachten een draai te geven. Naast de salon staat de GELE TELEFOON: een belletje met deze – de naam zegt genoeg – heeft hetzelfde louterende effect.

Deze keer zijn er in de twee audioinstallaties verhalen uit de Heerlense, aan het festivalterrein grenzende wijk, Eikenderveld te beluisteren. Daar is onlangs de verhalenzoektocht VAN GELUK SPREKEN gestart, waarin de bewoners van Eikenderveld persoonlijke verhalen verzamelen en delen rond het thema geluk.

Eikenderveld
Iedere stad kent wijken als Eikenderveld waar veel mensen naar tevredenheid wonen, maar die door de buitenwereld vooral als problematisch worden gekenschetst. De initiatiefnemers van VAN GELUK SPREKEN – Stichting De Kopsalon en Cultura Nova – ontkennen het bestaan van problemen niet, maar vinden het beeld dat van Eikenderveld bestaat eenzijdig. Dat is ook wat wijkbewoners zelf zeggen: ze ervaren het negatieve stempel als belastend.

VAN GELUK SPREKEN gaat daarom op zoek naar het andere geluid. Want, de muziek verandert niet door steeds dezelfde plaat op te zetten. En het zijn niet de problemen die een wijk definiëren, maar de mensen die er wonen.

De eerste serie verhalen uit Eikenderveld is nu uitgewerkt in audio. Ze bieden unieke inkijkjes in het leven achter de voordeuren. Het zijn persoonlijke verhalen over trots, passies, veerkracht en gunstig toeval. Geen Facebook-pagina in audio met alleen maar lachende mensen, maar geloofwaardige, invoelbare momenten van geluk. Met hun verhalen bieden de vertellers de luisteraar een nieuwe blik op de mensen in de wijk.

Mazzelmuur
Naast De Kopsalon voor Hoofdzaken staat de MAZZELMUUR: een ruilpunt van geluksmomenten. Bij de start van Cultura Nova hangen aan de muur dichtgevouwen kaartjes waarop bewoners uit Eikenderveld een moment delen waarop ze geluk hadden. Bezoekers kunnen hun eigen moment op een kaartje achterlaten en er een meenemen. Want, geluk vermenigvuldig je door het te delen!

Verhalenzoektocht VAN GELUK SPREKEN is een co-productie van Stichting De Kopsalon en Cultura Nova en mede mogelijk gemaakt door het Kansfonds, Stichting FSI, gemeente Heerlen en de Bewonersraad Eikenderveld.

_______________________________________________________________________

Enkele citaten uit het gastenboek van De Kopsalon in 2016:

“Prachtig. Ik wilde nog meer verhalen en eigenlijk zou ik de vertellers willen ontmoeten”

“Wat ik bijzonder vind? Dat dit soort korte verhalen/contacten een glimlach en warm gevoel opleveren”

“Fantastische verhalen, inspirerend en betrokken. En dan de entourage: heerlijk zo’n Kopsalon behandeling!”

“Een andere kijk en andere kant van een probleem dat geen probleem is. Zeer bijzonder!”

________________________________________________________________________

Drijvende kracht achter Stichting De Kopsalon is radiodocumentairemaker Els Huver. Zij is tevens eigenaar van Audiobureau Oorgetuige. Haar radio-ervaring – bij o.a. de VARA, IKON en NTR – zet zij in om het gesproken woord op een vernieuwende manier bij publiek te brengen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Els Huver, info@stichtingdekopsalon.nl of 06-22269879 – www.vangelukspreken.nl